Baleárský ostrov Mallorca

27.02.2018

Na Mallorce jsem strávila letní sezónu jako delegátka pro českou cestovní kancelář. Tento ostrov je jedním slovem NÁDHERNÝ. Bydlela jsem na východě ostrova v přímořském letovisku Porto Cristo, které je známé hlavně pro svoji "Dračí jeskyni" (Cuevas del Drach) a také tím, že zde má svoji vilu známý tenista Rafael Nadal.

Zamilovala jsem si místní tapas bary a španělskou cavu (je to takové místní prosseco). Takže pokud rádi ochutnáváte místní speciality, určitě doporučuji do jednoho z takových tapas barů vyrazit. Za návštěvu stojí Restaurace Cassai Gran Cafe Restaurant v městečku Ses Salines na jihu ostrova (www.cassai.es). Mají zde nejlepší tapas.

K tomu, aby člověk dobře ostrov poznal, je dobré půjčit si auto. Najdete zde spoustu krásných míst, na které byste se bez auta nedostali. Půjčení auta začíná na cca 20 € za den a půjčit si ho můžete na letišti, a nebo v každém přímořském letovisku. Pro půjčení potřebujete řidičský průkaz a OP nebo pas. Parkujte pouze na vyhrazených místech. Mnohdy zde najdete parkovací hodiny, kde je cena cca 1 - 1,50 € za hodinu. V případě nezaplacení parkovného je pokuta 20 €. Pozor, nikdy neparkujte na žlutých čárách. Hrozí vám odtah auta. Například pokuta za rychlou jízdu, nebo telefonování je 200 €. Takže nohu z plynu a telefon na handsfree. :)

Přístav Porto Cristo
Přístav Porto Cristo

Doporučím vám dva okruhy, jak nejlépe ostrov procestovat a co nejvíce toho poznat.

Okruh číslo 1: 

První zastávkou by určitě mělo být hlavní město Palma de Mallorca a návštěva nejznámější historické a kulturní památky, katedrály La Seu, která je symbolem Mallorky. Je to jedna z největších gotických katedrál v Evropě. Stavba pochází z přelomu 13. a 14. století, ale dokončena byla až v roce 1601. Základem stavby byla arabská mešita, která původně stála na místě dnešní katedrály a postupně se přestavovala. Vstupné do katedrály je 7 €. V centru města se také nachází historické jádro plné kulturních památek, restaurací a obchodů. 

Odtud můžete pokračovat směrem na sever do horského městečka Valldemossa, které je známé díky kartuziánskému krášteru La Cartuja. Ochutnejte zde vyhlášené sladké koblížky "coca de patata", nebo vynikající mandlový zákusek "gató de almendra". Nejlepší sladkosti mají v místní vyhlášené pekárně a kavárně cafe Can Molinas. 

Dále pokračujte do městečka Soller, kde se můžete svézt historickou tramvají až do přístavu Port de Soller, a nebo se projet sollerským vláčkem tzv. "pomerančovým expresem". Trasa tohoto historického vláčku je dlouhá 27 km a projíždíte 13 tunely. Jedna cesta historickou tramvají stojí cca  8 € a sollerským vláčkem cca 16€.

Pojedete také přes pohoří Sierra de Tramuntana, budete míjet nejvyšší horu Puig Major (1436 m.n.m.), klášter Lluc, až se dostanete do Sa Calobry. Sa Calobra je jednou z nejznámějších a nejkrásnějších zátok ostrova. Tunelem ve skále lze dojít až k místu, kde ústí skalní strž Torrent de Pareis. Zde určitě využijte příležitosti vykoupat se v nádherně křišťálové vodě.

Vaše cesta pak bude pokračovat na výběžek Cap de Formentor, který je nejsevernějším výběžkem ostrova. Na tento 2 kilometry široký "poloostrov" se dostanete po silnici z přístavu Puerto de Pollenca. Doporučuji zastávku na vyhlídce Mirador Es Colomer. Odtud je krásně vidět Formentor a blízký ostrůvek Es Colomer. Na konci výběžku zaparkujte auto a projděte se až k majáku.

Poslední zastávkou tohoto okruhu je Pollenca a Puerto de Pollenca. Tady můžete navštívit kostel se zajímavými nástěnnými malbami a klášter Santo Domingo. Po 365 schodech vystoupáte na vrcholek Puig de Calvari, kde je také stejnojmenná svatyně z 18. století. 5 kilometrů od městečka Pollenca se nachází přístav Puerto de Pollenca. Z Pollenca se pomalu dostanete na dálnici, která vede až do Palma de Mallorca.


Cala Mesquida
Cala Mesquida

Okruh číslo 2: 

Druhý okruh ostrovem začíná v Palma de Mallorca a přes El Arenal, kde se nachází druhá nejdelší písečná pláž na ostrově, se dostanete na jih ostrova. El Arenal je velmi známé letovisko vyhledávané hlavně mladými lidmi pro svoje nekonečné párty a návštěvu největšího zábavného vodního parku Aqualand. Vstupné je 28 € dospělá osoba a 19 € dítě 5 - 10 let. 

Dále pokračujte směrem na jih, na jednu z nejkrásnějších pláží na ostrově, pláž Es Trenc. Tato pláž připomíná karibik a je vyhledávána zejména místními obyvateli. 

Po cestě budete projíždět městečkem Ses Salines, kde si uřčitě udělejte zastávku v již zmíněné restauraci Cassai Gran Cafe Restaurant (nejlepší tapas). 

Cestou směrem na sever, za městečkem Felanitx, se nachází krásná vyhlídka a klášter San Salvador. Klášter byl založen ve 14. století a jeho interiéry jsou velmi dobře zachovalé díky péči místních mnichů.

Další zastávkou je město Manacor, které je druhým největším městem na ostrově. Nachází se zde výrobna známých umělých mallorských perel MAJORICA. Tyto perly jsou skvělým suvenýrem z dovolené.

Kousek od Manacoru je malebné městečko Porto Cristo s velmi vyhledávaným přístavem východního pobřeží, kolem kterého se nachází spoustu restaurací. Toto malebné přímořské městečko je také známo díky Cuevas del Drach (Dračí jeskyně). Jedná se o jednu z největších krápníkových jeskyní na ostrově, ve které je velké podzemní jezero. Vstupné 15 € dospělá osoba, dítě 3 - 12 let 8 €.

Dalším cílem bude městečko Capdepera, ležící ve svahu kopce, ze kterého se tyčí dobře zachovalé hradby ze 14. století. Je odtud nádherný pohled na pobřeží. Za návštěvu stojí věž Torre d'en Nunis a gotická kaple.

Jen kousek od městečka Capdepera se nachází velmi známé turistické letovisko Cala Ratjada, kde se projděte po pobřežní promenádě, kterou lemuje mnoho malých restaurací, kaváren, barů a obchůdků. Je zde také pláž Son Moll a Cala Aguila, které patří k nejkrásnějším plážím na ostrově.

Z Cala Ratjady se dostanete na dálnici vedoucí zpět do Palma de Mallorca.


Cassai Gran Cafe Restaurant
Cassai Gran Cafe Restaurant

Zajímavosti:

- nájem se zde pohybuje od 500 - 600 € za měsíc za běžné ubytování.

- průměrný plat je 1200 - 1500 € hrubého. Po odpracování 6 měsíců, mají místní nárok na 3 měsíce podpory v nezaměstnanosti, což je 80% z platu.

- Mallorku ročně navštíví cca 12 mil. turistů

- v sezóně odlétá denně každé 2 minuty letadlo z hlavního letiště Palma de Mallorca.

Praktické informace:

- obchody zavírají na siestu mezi 13:00 -16:00

- není zde žádný časový posun oproti ČR

- voda z kohoutku není pitná. Voda se zde odsoluje. Pijte tedy pouze vodu balenou.

- po různých letoviscích jezdí turistické vláčky. Cena za okružní jízdu cca 1 h se pohybuje kolem 5 €.

- v obchodech běžně neseženete cigarety. Ty se prodávají pouze ve specializovaných obchodech tzv. TABACAOS, nebo v automatech na cigarety.

Cala Mesquida
Cala Mesquida
Tapas v Porto Cristo
Tapas v Porto Cristo

A co si z Mallorky přivézt? Tak určitě mallorské perly, místní víno (nejlepší vína jsou z vinařských sklepů Macia Batle, Binigrau nebo Jose Luis Ferrer), také místní bylinný likér Hierbas, olivový olej - Oli de Caimari a mallorské mandle (na ostrově roste kolem 6 milionů mandlovníků).

Mallorca TOP 10

10 Top míst, které musíte na Mallorce navštívit:

Palma de Mallorca - Katedrála La Seu
Palma de Mallorca - Katedrála La Seu
  1. Palma de Mallorca - Katedrála La Seu

2.      Porto Cristo a Dračí jeskyně - Cuevas del Drach

3.      Soller a cesta historickým vláčkem "pomerančový expres"

4.      Aquarium a delfinárium Marineland

5.      Výlet na Formentor

6.      Pláž Es Trenc

7.       Město a přístav Andratx

8.       Městečko Valldemossa

9.       Sa Calobra

10.     Klášter Lluc

FOTOALBUM: MALLORCA

Také chcete poznat Mallorcu?

Navštivte naše stránky www.fugutravel.cz nebo klikněte na logo FUGU TRAVEL a vyberte si z celé řady zájezdů ať už na Mallorcu nebo jakékoliv jiné destinace. V nabídce najdete zájezdy z českých, ale i německých a rakouských cestovních kanceláří.

CA FUGU TRAVEL

Zájezdy na Mallorcu, samostané

 letenky a ubytování. Pro více informací

 klikněte zde.

© 2018 FUGU TRAVEL blog. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky