Tuniský ostrov Djerba

28.02.2018

Právě jsem se vrátila z pracovní cesty na Djerbě a řekla jsem si, že tahle destinace bude skvělým tipem na měsíc květen. Sezóna teprve začíná, takže ceny hotelů jsou více než příznivé, počasí příjemné a turistů je ještě poměrně málo. Celý balíček včetně letenky, ubytování v hotelu s all inclusive a transferu z letiště na hotel a zpět včetně služeb delegáta začíná na úžasných 7 590 Kč na osobu. Tak hurá na výlet. :)

Ostrov Djerba patří k Tunisku. Je to poměrně malý ostrov s rozlohou 514 km2, maximální šířkou 35 km a maximální délkou 30 km. Obvod ostrova je 150 km, takže vše je kousek. Na pevninu se dostanete po římské cestě, která je dlouhá 7 km a široká 10m. Spojuje Djerbu s pevninou a potrubím, které tudy vede, je přiváděna pitná voda. Z Prahy na Djerbu doletíte za 2,5 h. Je tady časový posun oproti České republice; a to -1 hodina. Největším městem ostrova je město Houmt Souk a za ním je hned městečko Midoun. Měnou je 1 tuniský dinár (TND) tj 1000 milimů. 1 TND je cca 9 Kč.

Po ostrově se dá pohodlně cestovat žlutým taxíkem. Taxikáři jezdí se zapnutým taxametrem a nebojte se, neutratíte za něj poslední peníze. :) Taxi je zde velmi levné. Nástupní sazba je 450 milimů ( tj. cca 4 Kč) a pak se platí za každý ujetý km. Noční sazba je s 50% příplatkem. Například z hotelové zóny Sidi Mahrez se dostanete do Midounu (6 km) za cca 4-5 TND (36-45 Kč). Nízká cena za taxi se odvíjí i od ceny benzínu. Litr benzínu z Libie stojí 1,200 TND (cca 11 Kč). Tento benzín se prodává v pet lahvích u silnice a při "tankování" vám ho místní prodejce filtruje před prostěradlo, jelikož je velmi znečistěný.

Jen tak pro zajímavost. Průměrný měsíční příjem je zde 300 TND (cca 2700 Kč). Učitelé jsou na tom o poznání lépe. Jejich průměrný plat je 1000 -1200 TND (9000 Kč - 10800 Kč). Všechny tudíž potěší malé bakšišné. Není to povinnost dávat sprotitné, ale spíše slušnost.

A co si z Djerby přivézt? Tak určitě místní olivový olej. Je výborný a za skvělou cenu. 1 l panenského olivového oleje vyjde zhruba na 15 TND (135 Kč). Velmi oblíbené je i místní koření. Na hlavních příčkách se drží koření HARISSA, které obsahuje rozemleté chilli papričky, sůl a česnek. Používá se při vaření nebo dochucování různých jídel. Výborné je s čerstvou bagetkou a zalité olivovým olejem. Zakoupit zde také můžete tuniské datle, které jsou dovezené z pevniny. Na Djerbě sice najdete velké množtví palem datlových, ale tyto datle nejsou tak kvalitní, proto se používají pouze jako krmení pro místní dobytek. Určitě nesmíme zapomenout na místní keramiku, která je typickým suvenýrem pro Djerbu.

Určitě zde navštivte místní trhy, které jsou v městečku Midoun ve čtvrtek odpoledne a v pátek dopoledne a v Houmet souku v pondělí a ve čtvrtek dopoledne. Na tržišti smlouvejte. Místní se rádi dohadují o ceně.

Kriminalita je tu na díky přísným trestům na nízké úrovni, ale mimo hotel si hlídejte svoje věci. V turisticky navštěvovaných oblastech se setkáte s velkým množtvím policejních kontrol dohlížejících na pořádek a bezpečnost dopravního provozu.

Až vyrazíte do města, tak dámy, zbystřete. O místní mužích se říká, že když mají svazek jasmínu (tuniská národní květina) za pravým uchem, dávají tak najevo, že jsou zadaní, naopak ti, kteří mají kytičku za levým uchem, se chtějí seznámit.

PRAKTICKÉ RADY:

  • elektrický proud - zásuvky jsou zde běžného typu, na které nepotřebujete adaptér
  • internetové připojení - ve většině hotelů je wifi připojení na recepci zdarma. Připojení je však velmi nekvalitní. Doporučuji zakoupit si místní sim kartu s 3GB za 10€.
  • voda z kohoutku není pitná, ale na osobní hygienu ji můžete použít. Vodu pijte pouze balenou nebo z připravených barelů, které jsou většinou umístěné v hotelových restauracích a na barech. Nemusíte se ani bát drinků s ledem. Střevní potíže se zde vyskytují minimálně.


Takže MERHABA - Vítejte na Djerbě

      DJERBA TOP 10

                 10 top míst, které musíte na Djerbě navštívit


1. Město Houmt Souk a pevnost Ghazi Mustapha

2. Tradiční trhy v Houmt Souku a Midounu 

3. Návštěva muzea národních tradic v městečku Guellala a hrnčířské dílny

4. Synagoga Ghriba

5. Ostrov plameňáků

6. Projížďka po pláži na velbloudech

7. Návštěva krokodýlí farmy

8. Kulinářský večer s folklorem v nejvyhlášenější místní restauraci HAROUN

9.  Lisovna olivového oleje

10. Relaxace na pláži

FOTOALBUM: DJERBA

Také chcete poznat Djerbu?

Navštivte naše stránky www.fugutravel.cz nebo klikněte na logo FUGU TRAVEL a vyberte si z celé řady zájezdů ať už na Djerbu nebo jakékoliv jiné destinace. V nabídce najdete zájezdy z českých, ale i německých a rakouských cestovních kanceláří.

CA FUGU TRAVEL

Zájezdy na Djerbu , samostatné letenky 

a ubytování. Pro více informací klikněte zde.

© 2018 FUGU TRAVEL blog. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky