Spojené arabské emiráty - Dubaj

02.03.2018

Když jsem poprvé před 10 lety přijela do Dubaje, jako delegátka pro jednu dubajskou cestovní kancelář, byla jsem ohromena. V té době byla Dubaj ještě neznámá a finančně  dostupná pouze pro movitější klientelu. Začínalo se stavět Dubajské metro, Burj Khalifa (nejvyšší budova světa), budovaly se jedny z největších fontán na světě The Dubai Fountain (nacházejí se u Dubai Mall). Jsou větší než fontány u hotelu Bellagio v Las Vegas. Začala se rozrůstat Dubai Marina a Jumeirah Beach Residence (JBR). Na JBR byla veřejná pláž bez jakéhokoliv sociálního zázemí, lemována dlouhým parkovištěm.

Po 10 letech je už Dubaj zase o velký kus dále. Dubajské metro je již funkční, je plně automatizované a bez řidiče (https://mapa-metra.cz/dubaj/), nejvyšší budova světa Burj Khalifa se pyšní výškou 828 m. The Dubai Fountain lákají turisty z celého světa na svou každodení taneční show, která se koná ve 13:00 a 13:30 a večer od 18:00 do 22:00 každých 30 minut. Dubai Marina je již nyní považována za nové centrum Dubaje a na JBR vyrostla nádherná promenáda The Walk, kde najdete spoustu obchůdků (včetně oblíbené značky Victoria's Secret :), resturací a kaváren. Na pláži vyrostlo i sociální zázemí, takže po dni stráveném na pláži se můžete v klidu osprchovat, převléct a vyrazit do jedné z resturací na večeři.


Pokud byste se chtěli vypravit i za hranice Dubaje, můžete si půjčit nebo pronajmout auto i s řidičem a vyrazit se podívat do sousedního emirátu Abu Dhabi. Zde stojí za návštěvu  nádherná mešita Sheikh Zayed Mosque a Heritage Village, kde se dozvíte o životě původních obyvatel. 

Mešita Sheikh Zayed Mosque se stavěla 11 let a poprvé byla otevřena v roce 2007. Jedná se o největší mešitu v zemi, která pojme až 40 000 věřících. Jedním  nejzajímavějším prvkem této mešity je koberec v hlavní modlitební síni měřící 5 627 m 2 a vážící 35 tun, který  je vyroben převážně z vlny. Výroba trvala téměř 2 roky. Další zajímavostí je sedm dovezených lustrů obsahujících miliony krystalů Swarovski a 96 sloupů v hlavní modlitební síni, které jsou obloženy mramorem a vykládané perletí.

Otevírací doba je každý den od 9:00 do 22:00 a v pátek od 16:30 do 22:00. Vstup je zdarma.  Bezplatně zde také můžete absolvovat prohlídku s anglicky mluvícím průvodcem a to každou hodinu od 10:00 do 17:00.

V případě, že do mešity přijdete nedostatečně oblečeni, máte možnost zapůjčit si zdarma "hábit" abaya (pro dámy) a dishdasha (pro pány).

Pláž na JBR
Pláž na JBR


Pro mě asi jeden z největších zážitků byla návštěva jednoho z nejluxusnějších hotelů na světě. Hotelu Burj Al Arab, který svým tvarem připomíná plachetnici. V tomto snovém hotelu jsme si dali úžasnou snídani. Říkáte si, že jsme tam museli nechat majlant, ale opak je pravdou. Našli jsme cenově nejpřijatelnější variantu, jak se do tohoto hotelu dostat a ještě si pochutnat.

Burj Al Arab - snídaně
Burj Al Arab - snídaně

Restaurace SAHN EDDAR nabízí v menu za 160 AED (cca 900 Kč) na osobu snídani o třech chodech, plus jeden teplý a jeden studený nápoj. Rezervaci si můžete udělat přes webové stránky https://www.jumeirah.com/en/hotels-resorts/dubai/burj-al-arab/restaurant-at-burj-al-arab/sahn-eddar/. Celé menu je servírováno na stříbře. 


Po tomto kulinářském zážitku stojí zato vyrazit i na další zajímavá místa v Dubaji.         Připravila jsem pro vás TOP 10 míst, které byste měli během své dovolené v Dubaji navštívit.

Burj Al Arab - Restaurace Sahn Eddar
Burj Al Arab - Restaurace Sahn Eddar
             DUBAI TOP 10

                       10 Top míst, které musíte v Dubai navštívit:

Burj Khalifa
Burj Khalifa


1. Hotel Burj Al Arab 

2.  Tržnice Madinat Jumeirah

3.  Nákupní centrum Mall of the Emirates 

4. Palmový ostrov a hotel ATLANTIS

5. Dubai Marina a pláž na JBR

6. Nejvyšší budova světa Burj Khalifa

7. Nákupní centrum Dubai Mall a Dubai Fountain

8. Květinové zahrady Miracle Garden

9. Plavba abrou po Dubajském zálivu a návštěva Gold & Spice  souku 

10. Dubai Chillout Ice Lounge



FOTOALBUM: DUBAI

             Také chcete poznat Dubaj?

Navštivte naše stránky www.fugutravel.cz nebo klikněte na logo FUGU TRAVEL a vyberte si z celé řady zájezdů ať už do Dubaje nebo jakékoliv jiné destinace. V nabídce najdete zájezdy z českých, ale i německých a rakouských cestovních kanceláří.

CA FUGU TRAVEL

Zájezdy do Dubaje, samostatné letenky a ubytování.

© 2018 FUGU TRAVEL blog. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky