Africký stát Keňa

13.12.2018

Keňa nikdy nebyla mou vysněnou destinací, kam jsem se chtěla podívat, ale během pobytu jsem změnila názor.

Letěli jsme z Prahy do Mombase a odtud autobusem do hotelu Jumbo Club Watamu Beach. 100 km cesta z letiště do hotelu trvala asi 3 hodiny. Cesty tu jsou "africké" to znamená, že většinou jedete pouze po udusaném povrchu. Vyasfaltované silnice jsou zde vzácností. Během cesty jsme měli alepsoň možnost pozorovat život místních obyvatel, kteří vlastně žijí na ulici. Poté co jsme dorazili na hotel, nás čekal velmi vstřícný personál a stylově, i když jednoduše zařízený pokoj, kde se nad postelí vyjímala obrovská moskytiéra, která byla hned po klimatizici to nejlepší zařízení v pokoji. :) Na cokoliv jsme se zeptali personálu, nejprve odpověděli "HAKUNA MATATA" - nic není problém. Tuto větu jsme během pobytu slyšeli mnohokrát.

Pláž v hotelu Jumbo Club Watamu Beach
Pláž v hotelu Jumbo Club Watamu Beach
Hotel Jumbo Club Watamu Beach
Hotel Jumbo Club Watamu Beach

Naše první večeře na "uvítanou" byla v místním africkém stylu. Což je banán na 10 způsobů. Nikdy bych nevěřila do čeho všeho se dá banán použít. :) Jsem vždy ráda, když můžu v cizí zemi ochutnat místní speciality, ale doufala jsem, že kuchyň v tomto stylu nebude po celý náš pobyt. Naštěstí každý večer byl jiný, jinak tématický a africký večer byl pouze jednou za týden.

Hotelová pláž byla zasazena v palmovém háji, kde místo slunečníků poskytovaly stín palmy. Když jsme poprvé šli na pláž, tak jsme moře nenašli. V této oblasti jsou obrovské přílivy a odlivy, které se opakují po 6 hodinách. Během odlivu se dá jít "mořem" stovky metrů, skoro až ke korálovým útesům. Je však zapotřebí mít boty do vody. Po cestě jsme nacházeli různě barevné hvězdice, mořské ježky, barevné ryby i fugufisch. Během procházky nás oslovovali místní obyvatelé, kteří doufali, že když nás doprovodí na procházce po odlivu, tak dostanou nějaký bakšiš. Po chvilce byli velmi otravní a jediné co na ně platilo bylo to, když jsme jim řekli, že nemáme peníze. Hned se od nás odpojili a chvilku jsme šli sami, až do té doby, než se k nám opět někdo přidal s nabídkou doprovodu. :)


Fugu ryba
Fugu ryba
Hvězdice
Hvězdice

Dalším hezkým výletem byl odpolední výlet k ruinám Gede. Přes 300 let opuštěné svahilské město ukryté v džungli, kde dominuje palác s impozantním obloukovým vchodem. Tyto zříceniny představují jednu z nevýznamnějších památek na celém pobřeží Keni. Je zde velké monožtví ptactva, ale asi největší atrakcí je krmení a focení s opičkami. Chcete fotku s opičkou? Dejte jí banán a je vaše. Ale pozor! Opičky občas koušou. Místní zde také prodávají za 100 KSH (cca 22 Kč) čerstvé kokosové ořechy, kde přímo před vámi mačetou odseknou část ořechu, dají vám brčko a vy si můžete vychutnat čerstvou kokosovou vodu.

Gede
Gede
Opičky v Gede
Opičky v Gede


Dech beroucí bylo dvoudenní safari do Národního parku Tsavo East. Když jedete džípem a musíte zastavit, protože vám jde přes cestu stádo slonů a hned podél cesty zrovna snídá 10 žiraf, tak tento obrázek už nikdy nevymažte z paměti. Říká se, že kdo byl v Keni a nebyl na safari, jako by v Keni ani nebyl.

Výlet na dvoudenní safari jsme si zakoupili od místních domorodců na pláži. Nejprve jsme měli obavy, zda se výlet vůbec uskuteční, ale potom jsme zjistili, že přes místní "beach boye" si zakoupila tento výlet polovina hotelu. :) Výlet stál 220 $ na osobu. Cestovní kanceláře ten samý výlet prodávají za 290 $, takže rozdíl v ceně je veliký. Vyrazili jsme v brzkých ranních hodinách. Než jsme se dostali k bráně do národního parku Tsavo East, uplynuli asi 3,5 h. Poté co jsme vjeli do parku, řidič zvedl střechu džípu a my jsme se mohli postavit a pozorovat zvířata. Během cesty jsme potkali mnoho antilop, zeber, bůvolů, slonů, žiraf a opic. Během odpoledne jsme dorazili do našeho ubytování. Byli jsme ubytováni v safari lodgi přímo v savaně. Nejvíce zvířat je k vidění při západu slunce a v brzkých ranních hodinách. Odpoledne jsme tedy vyrazili na další vyjíďku a do lodgi jsme se vrátili až po západu slunce.

Není nic krásnějšího, než když se brzy ráno probudíte a slyšíte zvuky zvířat. Po balkoně vám skáčou opice a kousek od hotelu je stádo slonů, kteří pijí z malého rybníka. Snídali jsem v otevřené hotelové restauraci, kde se kousek od nás zrovna procházelo stádo slonů. Byl to neuvěřitelný zážitek. Při ranní projížd'ce jsme měli štěstí a viděli jsme lvici s dvěmi malými lvíčaty.

Na zpáteční cestě jsme se zastavili v místní škole, kterou člověk může podpořit peněžní částkou, a nebo tím, že dětem doveze nějaké jídlo a oblečení. Doporučuji si ještě v ČR koupit různé bonbony, tužky, pastelky, sušenky a podobné věci pro chudé děti, které postávají kolem silnic a čekají na to co jim kdo dá.

NP TSAVO EAST
NP TSAVO EAST
NP TSAVO EAST
NP TSAVO EAST

Co vzít s sebou na safari:

Na den kraťasy, tričko a sandále, na večer svetřík, dlouhé kalhoty a tenisky, sluneční brýle, pokrývka hlavy, šátek, krém na opalování, repelent, osvěžující kapesníčky, toaletní papír, hotovost (i keňskou měnu), spropitné pro řidiče a průvodce (cca 5 USD osoba na 2 dny), originál pas. Pozor! Oblečení by nemělo být výrazných barev, aby neplašilo zvířata a nelákalo hmyz.


Důležité informace:

  • pří příletu do Keni se na letišti platí vstupní víza ve výši 50 USD na osobu
  • čas je tady oproti ČR posunut o 2h dopředu v zimních měsících a o 1 h v letních měsících
  • místní měnou je keňský šilink, 100 KSH je cca 22 Kč. Dá se zde platit v USD i EUR. POZOR! Bankovky USD se akceptují až po roce vydání 2001.

-         hotelová wifi nebyla moc fukční, proto jsme si v místním hotelovém obchůdku koupili datovou simkartu a 1,5 GB za 10 USD

  • voda v Keni není pitná

-         před cestou si kupte repelent na tropické komáry


Pokud chcete zažít nevšední dovolenou, vydejte se do Keni.


Takže JAMBO (svahilsky Ahoj) a na viděnou v Keni.

Vaše cestovní agentura FUGU TRAVEL 🐡


FOTOALBUM

Také chcete zažít nevšední dovolenou?

Navštivte naše stránky www.fugutravel.cz nebo klikněte na logo FUGU TRAVEL a vyberte si z celé řady zájezdů ať už do Keni nebo jakékoliv jiné destinace. V nabídce najdete zájezdy z českých, ale i německých a rakouských cestovních kanceláří.

Cestovní agentura FUGU TRAVEL

www.fugutravel.cz

© 2018 FUGU TRAVEL blog. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky