Řecký ostrov Rhodos

24.07.2018

Kaliméra. Vítejte na ostrově Rhodos. Tento největší z dodekanézkých řeckých ostrovů stojí zato navštívit díky svým krásným plážím a bohaté historii. Půjčte si auto a ostrov procestujte. 

Za návštěvu stojí hlavní město Rhodos se svým historickým centrem. Nejvíce památek pochází z doby johanitských rytířů. Během toulek centrem narazíte na kostely, mešity a různé paláce. Navštivte ulici Rytířů, Hippokratovo náměstí, archeologické muzeum, Palác velmistrů, přístav Mandraki, nebo akropoli města Rhodos, kde jsou zbytky Apollonova chrámu, antického divadla a stadionu. Každou středu a sobotu dopoledne se zde také konná trh s ovocem, zeleninou, rybami a květinami.

6 km od hlavního města na východní straně ostrova se nachází městečko Kalithea, kde dříve bývaly italské lázně. Je zde zachovalý lázeňský komplex v italsko-arabském stylu, který je obklopen vzrostlými palmami. V tomto komplexu je také skalnatý záliv s malou písečnou pláží. Po koupání v zátoce si vychutnejte Frapé v místní kavárně, ze které je nádherný výhled na lázně i zátoku. Celkově je zde úžasná amosféra.


Asi jedním z nejznámějším a nejmalebnějším městečkem na ostrově je Lindos, kde najdete bílé domky, které jsou přitisknuté ke skále a nad městečkem se rozprostírá akropole se zbytky sloupů z chrámu bohyně Athény. Velmi populární je jízda na oslíkovi z Lindosu do akropole. Cena jedné jízdy je cca 8 €. Vstupné do akropole je 12 €. V centru Lindosu jsou úzké uličky plné obchůdků, restaurací a kavárniček, které v horkých dnech poskytují turistům příjemný chládek.

Na nejjižnějším bodě ostrova je vyhlášená pláž Prasonisi. Díky tomu, že zde fouká silný vítr, jsou zde vhodné podmínky především pro windsurfing a kitesurfing. Spojují se zde dvě moře Středozemní a Egejské. Na pláži je také možnost zapůjčení vybavení na tyto vodní sporty.

Filerimos
Filerimos

Na západě ostrova směrem na sever jsou opuštěné pláže nad kterými se tyčí středověký hrad Monolitos s nádhernou vyhlídkou. Kousek odtud je tradiční místní vesnička Sianna, kde se dá dobře pořídit med, víno, olej a koberce. Vyhlášený vinařský podnik EMERY je ve vzdálenejší vesnici Ebonas.

Zhruba v polovině ostrova, nedaleko od západního pobřeží, se nachází antické město Kamiros. Je to jedno z nejkrásnějších archeologických nalezišť ostrova. Mezi nejznámější památky patří vodovodní síť, kanalizace antického města a chrám Athény Kamiroské.


ostrov Symi
ostrov Symi

Z města Rhodos, z přístavu Mandraki, vyplouvají lodě na ostrov Symi. Po dvouhodinové plavbě se dostanete na ostrůvek, kterému se přezdívá "perla Dodekanésie". Jsou tu vystavěné krásné domy a vily. Nachází se zde malebný klášter Panormitis s kostelíkem zasvěceným archandělu Michaelu. Uličky přístavního města jsou plné stánků s kořením, mořskými houbami, olivovým mýdlem, ale také taveren, kde můžete ochutnat místní speciality a čerstvé ryby. Tento ostrov se proslavil lovem mořských hub, které mohou sloužit jako skvělý a praktický dárek z dovolené.

Pita gyros
Pita gyros

Dalším turisticky velmi vyhledávaným letoviskem je Faliraki, které je známé pro svůj bohatý noční život a dlouhou písečnou pláž. Na hlavní třídě je velké množství obchodů, restaurací, ale i diskoték, klubů a barů. Jezdí zde také turistický vláček, který spojuje vzdálenějsší hotely s centrem letoviska.

Kousek od Faliraki se nachází jedna z nejpopulárnějších pláží. Pláž Ladiko, která se rozkládá po obvodu malebné zátoky a má ideální podmínky pro šnorchlování stejně jako nedaleká pláž Anthony Quinn.

Po cestě směrem na jih vás uchvátí známý klášter Moni Tsambika a krásná pláž Tsambika. Klášter je na 300 m vysokém kopci, kde se na vrcholu nachází opuštěný kostelíček zasvěcený Matce boží. Ženy, které mají problém s početím, se sem chodí modlit. Odsud je také krásný výhled na pláž Tsambika. Klášter Moni Tsambika je opředen legendou, která má několik verzí. Asi nejznámější je ta, podle které se bezdětní manželé již vzdali myšlenky na početí potomka, až jednou muž uviděl na kopci ohnivou záři (Tsambika v překladu znamená "Ohnivá záře."). Muž se vypravil na horu a u ohně našel ikonu Matky boží. Přísahal, že jestli jeho žena otěhotní, postaví na kopci klášter k poctě Matky boží. Když se vrátil domů, dozvěděl se skvělou novinu. Manželka čeká dítě. Narodila se jim holčička a dostala jméno Tsambika. Muž poté nechal dle přísahy postavit klášter.

Rhodos město
Rhodos město

Nedaleko od Kamirosu směrem do vnitrozemí se nachází údolí motýlů Petaloudes. Motýly je možno vidět od půlky června do půlky září. Jedná se o světovou raritu, proto je dobré toto místo navštívit. Nachází se zde druh nočních motýlů, kteří během dne odpočívají, spí na skalách a kmenech stromů. Jejich křídla jsou zářivě oranžová se čtyřmi černými tečkami. Motýly sem do údolí láká vůně pryskyřičných stromů, které se v celém Řecku vyskytují pouze tady na ostrově Rhodos. Vstupné je 5 €.

Na severo-západě ostrova, 8 km od města Rhodos, se nachází na 270 metrů vysokém pahorku městečko Filerimos. Je zde krásná vyhlídka, 20 m vysoký kříž, křízová cesta a klášter z rytířských dob Johanitů. Místní mniši vytvořili skvělý recept na likér založený na směsi sedmi lokálně nalezených bylin (odtud název "Sette Erbe" = Sedm bylin), který je stále dostupný v místní jídelně.


Nezapomeňte ochutnat místní speciality:

Gyros - kousky grilovaného vepřového nebo kuřecího masa

Suvláki - malé špízy z vepřového, kuřecího, nebo rybího masa

Dolmadákia - vinné listy plněné rýží a mletým masem

Tzaziki - jogurtová omáčka s okurkami a česnekem

Choriátiki - salát z rajčat, okurek, cibule, paprik a fety (ovčí sýr)

Pastítsio - zapečené makaróny s mletým masem a sýrem

Mussaká - zapékaný nákyp z lilku, mletého masa, brambor a vajec

Baklavá - listové těsto plněné ořechy, mandlemi a polité medem

Lukumádes - kuličky z kynutého těsta smažené v oleji a polité medem

Ouzo - nejznámější řecká kořalka, která se pije čistá nebo ředěná vodou

Frapé - studená káva



Rhodos TOP 10

10 Top míst, které musíte na ostrově Rhodos navštívit:

Filerimos
Filerimos

  1. Rhodos město

2.       Lázně Kalithea

3.       Pláž Ladiko a Anthony Quinn

4.       Kláštěr Tsambika a nádherná pláž Tsambika

5.       Městečko Lindos a akropole

6.       Pláž Prasonisi

7.       Středověký hrad Monolithos

8.      Antické město Kamiros

9.      Filerimos

10.     Lodní výlet na ostrov Symi

FOTOALBUM RHODOS

Chcete také poznat    ostrov Rhodos?

Navštivte naše stránky www.fugutravel.cz nebo klikněte na logo FUGU TRAVEL a vyberte si z celé řady zájezdů ať už na Rhodos nebo do jakékoliv jiné destinace. V nabídce najdete zájezdy z českých, ale i německých a rakouských cestovních kanceláří.



CA FUGU TRAVEL

Pro více informací

klikněte zde.

© 2018 FUGU TRAVEL blog. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky