Italský ostrov Sicílie

17.06.2018

Sicílie je ostrov plný historie a krásných pláží, který se nachází rovnou u třech moří (Středozemní, Jónské a Tyrhénské moře). Většina cestovních kanceláří létá k Jónskému moři na letište do Catánie, odkud to není daleko do nejvyhledávanějších turistických oblastí, jako je Taormina a Messina. Pokud si chcete půjčit auto a po ostrově cestovat, poznávat místa, která ještě nejsou turisticky tak navštěvována, můžete letět na letiště do Trapani. Létá sem letecká společnost Ryanair, která má levné letenky. Zpáteční letenky se prodávají již od 3000 Kč na osobu. Rezervaci auta je dobré mít již z ČR. Zapůjčení auta není tak nákladné jako samotné pojištění vozu. Půjčovné je cca 20 € na den + pojištění vozu cca 21 €. Pokud si však nezaplatíte připojištění vozu, půjčovny požadují depozit ve výši 1500 - 3000 €. A pozor, místní půjčovny řeší každý škrábanec a pokud auto nevrátíte ve stejném stavu, strhávají si peníze z depozitu.

Ragusa
Ragusa

Za týden můžete poznat velkou část ostrova a navštívit ty nejzajímavější památky.

První bod naší návštěvy bylo Selinunte, kde se nacházejí pozůstatky starého řeckého města. Původně jsme měli namířeno do Agrigenta, kde se nachází pozůstatky velkého řeckého města. Od místních jsme dostali tip právě na menší akropoli v Selinunte, která není tak turisticky navštěvovaná, jako Agrigento. Toto archelogické naleziště obsahuje pět chrámů umístěných v rozlehlé akropoli.

Odtud naše cesta pokračovala do Scala dei Turchi. Krásné vápencové terasy jsou dominantou místního pobřeží. Zastávka na koupání ve Středozemním moři je skvělým nápadem, jelikož auto musíte zaparkovat na místním parkovišti, nebo podél cesty a k Scala dei Turchi sejít z kopce pěšky. Asi náročnější je potom cesta zpět nahoru k autu. :)

Castellmmare del Golfo
Castellmmare del Golfo

Turisty nejnavštěvovanější je město Cefalu, které se nachází na severu ostrova u Tyrhénského moře. Jedna z nejznámějších památek je zde katedrála z roku 1131. Velmi oblíbeným místem je pláž, kterou lemují barevné domečky sahající až do moře.

Kousek od města Cefalu, směrem do vnitrozemí, se nachází turisticky téměř neobjevená vesnička Póllina, ze které je nádherný výhled do širokého okolí.

Další zastávkou bylo město Castellmmare del Golfo se spoustou hotelů. Je zde dlouhá písčitá pláž a pobřežní promenáda. U přístavu jsou restaurace, které nabízí pokrmy z čersvých ryb. Pro tuto oblast je velmi známý kuskus s mořskými plody, který jsme se rozhodli ochutnat. Chutnal výborně. Toto městečko je známé, jako místo narození mnoha amerických mafiánských osobností. To byl také původ války Castellamarese, kterou bojoval klan Masseria proti klanu Maranzano, pro kontrolu nad italskou mafií v New Yorku.

Kuskus s mořskými plody
Kuskus s mořskými plody

Další den jsme měli v plánu navštívit tři barkoní města na jihu ostrova. Noto, Módica a Ragusa. Nakonec jsme si vybrali pouze město Ragusa a udělali jsme dobře. Toto starobylé městečko zapsané v seznamu UNESCO je úchvatné. Nachází se na 300 metrů vysokém kopci a procházka úzkými uličkami je nezapomenutelným zážitkem.

Jednou z našich zastávek bylo i přímořské historické město Siracusa, které je také zapsáno v seznamu UNESCO. Toto město je pozoruhodné svou bohatou řeckou historií, kulturou, amfiteátry a architekturou. Dejte si kávu v jedné z místních kavárem na náměstí Piazza di Duomo a kochejte se pohledem na krásný kostel, který se tu nachází. Kousek za městem jsou dlouhé písečné pláže, kde se můžete vykoupat v Jónském moři.

Dále jsme již pokračovali směrem na sever ostrova. Z dálky byla vidět sopka ETNA. Etna je jedna z nejaktivnějších sopek na světě. Pořádají se sem organizované výlety z Catanie a Taorminy. Cena půldenního výletu na Etnu s průvodcem se pohybuje od 39 € na osobu.

Cesta po dálnici z Catánie na sever ostrova vede vnitrozemím a zdá se poměrně dlouhá. Projíždí se rozpálenou přírodou, kde není vidět nic jiného než suchá tráva.

Sever ostrova je jiný než jih. Najdete zde krásné písečné pláže, ale i úžasná skalnatá zákoutí s křišťálově průzračnou vodou. Určite doporučuji vzít s sebou boty do vody.

Castellmmare del Golfo
Castellmmare del Golfo

10 km od Castellmammere del Golfo je nádherná zátoka Scopello. Turisty velmi vyhledávaná, takže při příjezdu musíte zaparkovat auto na placeném parkovišti a při vstupu do zátoky zaplatit ještě vstupné 5 €. Zátoka je krásná, ale přelidněná. Nedaleko odtud se nachází přírodní rezervace Riserva naturale dello Zingaro.

Na severozápadním výběžku najdete přímořské letovisto San Vito Lo Capo. Toto letovisko je oblíbené hlavně místními obyvateli. Je zde spoustu restaurací, obchůdků, kavárem a barů.

Poslední naší zastávkou bylo městečko a pevnost v Erice, která se nachází přibližně 750 metrů nad mořem s výhledem na město Trapani, San Vito Lo Capo....atd. Z města Trapani sem vede lanovka. Zpáteční jízdenka stojí 9 €. Hlavním turistickým cílem je místní strarý kostel, Normanský hrad, Venušina fontána a vyhlídka. Ve městečku jsou úzké uličky, kde najdete obchůdky se suvenýry, restaurace a kavárny. Jen takové procházení jednotlivých uliček je velmi příjemné.

Sicílie TOP 10

10 Top míst, které musíte na Sicílii navštívit:

Pevnost Erica
Pevnost Erica
  1. Skalní útes Scala dei Turchi

2.       Archeologické město Selinunte

3.        Barokní městečko Ragusa 

4.       Historické město Siracusa

5.        Sopka Etna

6.       Cefalu a vyhlídka Póllina

7.        Zátoka Scopello

8.       Město Castellmmare del Golfo

9.       Letovisko San Vito Lo Capo

10.      Pevnost Erica

FOTOALBUM SICÍLIE


Také chcete poznat Sicílii?

Navštivte naše stránky www.fugutravel.cz nebo klikněte na logo FUGU TRAVEL a vyberte si z celé řady zájezdů ať už na Sicílii nebo do jakékoliv jiné destinace. V nabídce najdete zájezdy z českých, ale i německých a rakouských cestovních kanceláří.


CA FUGU TRAVEL

Zájezdy na Sicílii, samostané

letenky a ubytování. Pro více informací

klikněte zde.

© 2018 FUGU TRAVEL blog. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky