Turecká riviéra

28.08.2018

Turecko je moje srdcová záležitost. Miluji místní jídlo, památky, kulturu i podnebí. Na Turecké riviéře jsem strávila dvě sezóny jako delegátka a musím říct, že to byly ty nejlepší.

Nejvíce mi k srdci přirostla Alanya se svojí Seldžuckou pevností, Červenou věží a krásným přístavem. V Alanyi se nachází nejznámější a nejkrásnější "Kleopatřina pláž" s pobřežní promenádou, kde je vybudované venkovní fitness, odpočinkové zóny, parky a sportovní areál. Na konci Kleopatřiny pláže, přímo pod mysem s pevností, je známá krápníková jeskyně Damlatas, kde je 95% vlhkost a vysoká teplota. Tato jestkyně se využívá především k léčebným pobytům pro astmatiky.

V centru Alanye je nepřeberné množství restaurací, kaváren, barů a obchodů převážně s tureckým zbožím. Z přístavu denně odjíždí několik výletních lodí, které brázdí podél pobřeží a večer tento přístav ožívá díky krásné promenádě, a také díky nočním klubům. Jednou z hlavních dominat města je Červená věž, která se nachází u přístavu a je v ní etnografické muzeum. Novou turistickou atrakcí je lanovka, která vede od muzea až nahoru k pevnosti. Lanovka se nachází na Kleopatřině pláži v části Damlatas. Cena jízdného je 18 TL.


Přístav v Alanyi
Přístav v Alanyi

Asi 15 km od Alanyie je delfinárium SEALANYA, kde se v sezóně konná dvakrát děnně krásná delfíní a lachtaní show. Vstupné na show: dospělá osoba 20 Euro, dítě 15 Euro. Za poplatek se můžete nechat vyfotit s delfínem či lachtanem. Pokud toužíte po plavání s delfíny, můžete si tento sen splnit. Cena je 100 Euro na osobu.


Sealanya - focení s delfínem
Sealanya - focení s delfínem

Krásným zážitem je i tradiční turecká snídaně "kahvalti" na hradě. Při této snídaní se podává typický turecký čaj, čerstvý chléb s máslem, marmeládou, medem, černé olivy, rajčata, sýr balkásnkého typu, různě upravená vejce, nebo jogurt s medem a oříšky. To celé podtrhuje nádherný výhled na Keykubátovu pláž a pobřeží.

Pro cestování po městě a okolí je dobré využít místní dopravy, které se říká "Dolmuš". Jedná se o soukromé mikrobusy, které zastavují na mávnutí a trasu poznáte podle cedule na předním skle. Jízdné po městě je cca 0,50 Euro nebo 3 TL.

Nedaleko od Alanye je řeka Dimcai, kde jsou vybudované restaurace v korunách stromů. Zde si můžete dát čestvého pstruha, který ještě před pár minutami plaval v řece. K hlavnímu jídlu vám automaticky přinesou i výborný čerstvý arabský chléb a meze (drobné předkrmy jako jsou různé dipy a olivy).

Maják v Alanyi
Maják v Alanyi

K tradičním tureckým zážitkům patří Turecké lázně "Hammam", které určitě vyzkoušejte. Návštěvník lázní se nejprve svlékne v přijímacím prostoru, nazuje si dřevěné sandále, a takto přejde do vyhřátého mramorového sálu. Jedná se obvykle o velkou oválnou místnost s kopulí plnou páry, kde je podél zdi umístěna řada umyvadel s teplou vodou na polévání. Uprostřed sálu je vyvýšená vyhřívaná mramorová deska, na kterou vás terapeut umístí a provede očistu. Nejdříve vás důkladně vydrbe pomocí hrubé rukavice, následně namydlí, umyje vám vlasy a nakonec opláchne. Na samotný závěr přichází masáž a protahování celého těla. Pobyt v lázních je považován za nezapomenutelným, osvěžujícím, i když někdy docela drsným zážitkem. Kdo nezažil turecké lázně, jakoby v Turecku ani nebyl.

Přístav a Červená věž v Alanyi
Přístav a Červená věž v Alanyi

A co v Turecku ochutnat?

Börek - plněné listové těsto s ovčím sýrem, nebo mletým masem

Lahmacun - chlebové těsto potřené kořeněnou masovou pastou

Gözleme - placky plněné sýrem, bramborem nebo špenátem

Adana kebabi - ostrý špíz z mletého hovězího masa

Sis kebab - malé kousky masa na špízu

Köfte - masové kuličky vetšinou z hovězího masa

Döner Kebab - grilované plátky jehněčího masa servírované v arabském chlebu se salátem

Musakka - baklažánový nákyp s plátky brambor a mletého masa

Baklava - několikrát vrstvené těsto prokládané a sypané pistáciemi, nebo ořechy zalité cukrovým sirupem

Sütlac - sladký rýžový nákyp

Lokum - tradiční turecká sladkost (žele), která byla původně určena jen samotnému sultánovi

Kahve - turecká káva, která se připravuje v džezvě. Je silná, hustá a sladí se již při přípravě.

Cay - národním tureckým nápojem je černý čaj, který se připravuje ze silně vylouhovaného čaje a ředí se horkou vodou.

Ayran - mírně osolený jogurt zředěný vodou

Raki - anýzová pálenka (45%). Je čirá, ale po zředení vodou získá mléčnou barvu.



A co si z Turecka přivézt:

  • turecké modré oko - toto oko přináší obdarovanému štěstí, chrání ho před uřknutím a ochraňuje svého nositele
  • vodní dýmku
  • zlato a kožené výrobky
  • ze sladkostí Baklava a Lokum a z alkoholu Raki


Takže "görüsürüz" na shledanou v Turecku. :)


Turecká riviéra TOP 10

10 Top míst, které musíte v Turecku navštívit:

Side
Side

1. Město Alanya

2. Delfinárium Sealanya

3. Hrad v Anamuru

4. Město Side

5. Divadlo v Aspendos

6. Město Antalya

7. Kamené město Termessos

8. Lanovka na Tahtali

9. Kappadokie

10. Pamukkale



FOTOALBUM TURECKO

Chcete také poznat Tureckou riviéru?

Navštivte naše stránky www.fugutravel.cz nebo klikněte na logo FUGU TRAVEL a vyberte si z celé řady zájezdů ať už na Tureckou riviéru nebo do jakékoliv jiné destinace. V nabídce najdete zájezdy z českých, ale i německých a rakouských cestovních kanceláří.

Vaše CA FUGU TRAVEL

© 2018 FUGU TRAVEL blog. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky